Allen met saus, maar wel lichter

met saus

Allen met saus, maar wel lichter

Het is het hart van goed koken: de saus! Wij kennen deze makkelijk trucs om sauzen lichter te maken.

4 tips voor de perfecte saus

Elk gerecht heeft een ziel nodig, en dat is de saus. Maar maak je geen zorgen: met deze tips gaat je het lukken – namelijk de bereiding van lichte sauzen die nog steeds erg goed smaken…

Truc 1: puree

Voor een lekkere jus stoof je altijd wat groenten door het vlees. Pureer tot slot de zachtgekookte groenten zeer fijn en passeer door een zeef. Zo ontstaat er een aromatische mix waarmee we de saus kunnen indikken zonder meel of room.

Truc 2: kruiden

Kruiden zijn gezond en zorgen voor een bijzondere smaak. Mijn favorieten: de “Italiaanse” rozemarijn, tijm en oregano, die ook gedroogd goed te gebruiken zijn. Kervel, koriander of dragon geven dressings, vis- of groentesauzen net dat beetje extra. Voeg vlak voor het serveren verse kruiden toe voor de essentiële oliën!

met saus

Truc 3: Reduceren

Na lang sudderen op een laag vuur ontstaan ​​de lekkerste sauzen. Dit komt omdat de vloeistof wordt gereduceerd en de aroma’s worden geconcentreerd. Let op: Om te voorkomen dat sauzen aan de rand aanbranden en bitter worden, werk echt op een zeer laag vuur!

Truc 4: bouillon

Een goede bouillon is de basis voor een goede saus. Laat hiervoor de runderbotten en het soepvlees (rib- of beenschijf) met groenten en kruiden 3 tot 4 uur sudderen. Vervolgens door een doek halen en in plastic bakjes invriezen. Als je een braadstuk later blust met de ontdooide bouillon, krijgt de saus een sterke, volle smaak. Puur, het geeft kracht aan vermoeide sporters!

En dan nog een tip

Saus hoort er vaak gewoon bij, en dat is ook niet erg. Maar eet een beetje saus. Recepten voor diverse lichte en minder licht sauzen kun je HIER vinden.

 

 

Deel dit artikel