Wat is een koolhydraatarm dieet?

koolhydraatarm dieeet

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Er zijn tegenwoordig honderden diëten beschikbaar waarvan er ook veel tussen zitten die je binnen de kortste tijd enorm veel kilo’s laten afvallen. Laat je niet misleiden door deze uitspraken en kies voor een goed dieet dat je stabiel laat afvallen zoals het koolhydraatarm dieet. Er zijn verschillende diëten die hieronder vallen zoals het Atkins dieet, het zone dieet, het proteïne dieet en natuurlijk ook het eiwittendieet. Al deze diëten zijn erop gericht om het aantal koolhydraten ver te laten dalen. Natuurlijk zijn ze allen anders en zijn er zelfs onder de koolhydraten arme diëten verschillen. Uit deze diëten kun je het dieet kiezen dat het beste bij je past.

Atkins dieet

Als er gesproken wordt over een koolhydraten arm dieet dan gaat het vaak over het Atkins dieet. In de beginfase van het Atkins dieet mogen de volgers helemaal geen koolhydraten eten. Geen simpele koolhydraten maar ook geen complexe en suikers zijn al helemaal verboden. Door dit alles te schrappen uit het dieet raakt het lichaam in ketose. Dit is een staat van het lichaam waarmee het lichaam de vetten begint te verbranden om aan energie te komen.

Ketose

Als ketose plaatsvindt dan verandert de werking van het lichaam en verbrand het lichaam meer vetten dan normaal. Als je wilt afvallen is dit natuurlijk perfect. Er is echter wel een nadeel. Als er weinig tot geen koolhydraten gegeten worden kunnen er bijwerkingen optreden zoals hoofdpijn, moeheid en stemmingswisselingen. Dit maakt het soms erg moeilijk om je te houden aan het dieet. Het voordeel van het dieet is dat je veel vlees mag eten. Je kunt bijvoorbeeld kip blijven eten, biefstuk of vis. Als je van salades houdt dan is dit dieet niet moeilijk vol te houden.

Leestip: ziekenhuis dieet

Sporten en koolhydraten

Koolhydraten zijn vaak de oorzaak van overgewicht. Een koolhydraatarm dieet kan daarom een goede uitkomst bieden zoals je in dit artikel kunt lezen. Maar hoe zit dat eigenlijk met sporten? Vaak lees je dat voor goede sportprestaties koolhydraten nodig zijn als bron voor energie. Gaat dit wel samen met afvallen?

koolhydraatarm dieeet

Koolhydraten noodzakelijk bij het sporten?

Zijn koolhydraten nodig als je gaat sporten? Het antwoord op deze vraag hangt helemaal af van je eigen doelstelling.

Wil je echte topprestaties leveren op sport gebied dan zijn koolhydraten simpel weg nodig om te presteren. Koolhydraten zijn de enige bron van energie die je lichaam direct een enorme boost aan energie kunnen geven. Het is niet vreemd voor topsporters om een voorraad van wel 3.200 kcal op te bouwen bij een sportprestatie van zo’n 1,5 uur. Na een intensieve inspanning zijn alle koolhydraten verbrand en merkt de sporter ook dat hij leeg begint te raken. De fut gaat er uit en het lichaam schreeuwt om nieuwe energie of rust. Het is echter niet zo dat je even vlak voor de sportprestatie zo veel koolhydraten kunt eten. Echte topsporters beginnen al dagen voor de sportprestatie met het eten van grote hoeveelheden aan koolhydraatrijke voeding.

Dit is anders als je puur aan het sporten bent om snel af te vallen. Dan is je doelstelling anders, namelijk heel snel afvallen. Gebruik dan niet meer koolhydraten maar stap vooral over op een koolhydraatarm dieet. Bescherm daarbij je spiermassa door voldoende eiwitten te eten. In een goed koolhydraatarm dieet komen voldoende eiwitten voor. Meestal in de vorm van eiwitshakes, poeders of producten die rijk zijn aan eiwitten.

Uitgelicht: New Fysic dieet

Sportdranken nodig bij sporten?

Tegenwoordig zie je overal om je heen mensen in de weer met sportdrankjes. Zelfs bij de pupillen op het voetbalveld wordt het al gedronken. Feitelijk is een sportdrankje niets meer dan een mix van suiker, water en zouten. Het zorgt ervoor dat je lichaam vocht beter vast houdt. Voor amateur sporters die op laag niveau sporten is zoiets helemaal niet nodig. Drink voldoende water en je lichaam droogt echt niet uit bij het sporten. Nadeel van de sportdrankjes is namelijk dat je alle suikers die er in zitten wel moet verbranden omdat ze er anders als vet achter blijven in het lichaam.

Een ander nadeel van sportdrankjes is dat ze vaak veel calorieën bevatten, wat kan bijdragen aan gewichtstoename als je niet voldoende beweegt om de extra calorieën te verbranden. Voor professionele atleten kan het gebruik van sportdrankjes nuttig zijn vanwege de verhoogde intensiteit en duur van hun trainingen, maar voor de gemiddelde recreatieve sporter is water vaak de beste keuze om gehydrateerd te blijven tijdens het sporten. Zorg er wel voor dat je voldoende water drinkt, vooral als je intensief sport of bij warm weer.

Deel dit artikel