Hielspoor

Hielspoor

Hielspoor

Hielspoor is een veelvoorkomende aandoening die vaak ernstige pijn in de hiel veroorzaakt. In deze blog worden de belangrijkste kenmerken van hielspoor besproken.

 

Oorzaken van hielspoor

Het ontstaat wanneer er sprake is van overmatige trekkracht op het gewrichtsbandweefsel dat zich aan de onderkant van de voet bevindt. Dit kan resulteren in kleine scheurtjes en ontstekingen in het peesweefsel, wat uiteindelijk leidt tot de vorming van een hielspoor. Factoren die het kunnen veroorzaken zijn onder andere overgewicht, langdurig staan, lopen of sporten, platte voeten of een hoge voetboog.

Symptomen van hielspoor

Het meest voorkomende symptoom ervan is de intense pijn aan de onderkant van de hiel, vooral bij de eerste stappen na het ontwaken of na langdurig zitten. De pijn kan geleidelijk aan verminderen naarmate de dag vordert, maar kan terugkeren na periodes van staan of lopen. De pijn wordt vaak beschreven als een scherpe, stekende sensatie.

Diagnose van hielspoor

Een arts kan hielspoor diagnosticeren op basis van de medische geschiedenis van de patiënt en een lichamelijk onderzoek. Soms kunnen aanvullende beeldvormende tests zoals röntgenfoto’s of echografie worden gebruikt om de aanwezigheid van een hielspoor te bevestigen.

Conservatieve behandelingsmogelijkheden

Rust en ijs: Het verminderen van activiteiten die de hielpijn verergeren en het aanbrengen van ijs kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn.
Aangepast schoeisel: Het dragen van goed ondersteunende schoenen met demping kan de druk op de hiel verminderen.
Inlegzolen (orthopedische zolen): Op maat gemaakte inlegzolen kunnen de voetboog ondersteunen en de spanning op de pees verminderen.

Medische behandelingen

Fysiotherapie: Gerichte oefeningen kunnen de spieren versterken en de flexibiliteit verbeteren.
Ontstekingsremmers: Niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) kunnen worden voorgeschreven om ontstekingen te verminderen.
Corticosteroïdinjecties: In sommige gevallen kunnen injecties met corticosteroïden worden overwogen om ontstekingen te verminderen.

Chirurgische opties

Chirurgie wordt zelden overwogen en is meestal voorbehouden aan gevallen waarin conservatieve behandelingen niet effectief zijn gebleken.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je symptomen van hielspoor ervaart, zodat een juiste diagnose kan worden gesteld en een passend behandelplan kan worden opgesteld.

Deel dit artikel