Gezonde soepen: 7 redenen waarom ze u helpen af te vallen

gezonde soupen

Gezonde soepen: 7 redenen waarom ze u helpen af te vallen

Soepen werden lange tijd beschouwd als een maaltijd van lage kwaliteit, voedsel voor arme mensen en het gebruik van restjes. En toegegeven: wat ons vroeger als soep werd voorgeschoteld, viel niet altijd in de smaak. Sommigen van ons hebben slechte jeugdherinneringen in verband met soep, misschien omdat het iets was dat we kregen toen we ziek waren. Terecht trouwens! Maar hieronder volgt meer over soepen als je ziek bent.

Inmiddels is de soep weer opgeknapt, zijn er eigen soeprestaurants, hebben we creatieve inspiratie gehaald uit verre landen en zijn soepen niet meer kleurloos en saai, maar creatief, kleurrijk en vol van smaak. heb het nog nooit zo gezien, maar zoals met de meeste spreekwoorden moet er iets aan de hand zijn.

gezonde soupen

Soepen zijn rijk aan voedingsstoffen

Door het lang en langzaam koken komen ook voedingsstoffen vrij, bijvoorbeeld van vlees of botten die ermee zijn gekookt. Daarnaast blijven de vitamines en mineralen in de groenten ook daadwerkelijk in de soep omdat je, in tegenstelling tot in water gekookte groenten, het kookwater er niet achteraf uitgiet.

Goed voor je spijsvertering – Goed om af te vallen

Gekookt en gepureerd voedsel is gemakkelijker te verteren dan rauw voedsel. Daarnaast heeft soep door de langere kooktijd ook een verwarmend effect, en als ons spijsverteringsvuurtje lekker warm wordt gehouden (figuurlijk gezegd), dan werkt het ook beter. Natuurlijk is het belangrijk dat je ook een soep kauwt. Als er stukjes in zitten, geen probleem. Als het vloeibaar is, schep het dan langzaam op en houd het even in je mond zodat het voedsel zich vermengt met speeksel. Want de eerste verteringsenzymen die je helpen om de voedingsstoffen daadwerkelijk op te nemen, zitten al in het speeksel.

Soepen kunnen ruim van tevoren worden bereid

Gezond eten is soms een kwestie van plannen. Want vooral als je onderweg bent, kan het lastig zijn om gezond te eten. Een thermosfles met een gezond soepje is dan ook van harte welkom. U kunt ook veel tijd en geld besparen als u grotere hoeveelheden kookt en een deel invriest.

Gezonde soepen helpen het aandeel groenten in de voeding te vergroten

Steeds weer horen we van nieuwe klanten dat ze nauwelijks groente eten. Of dat hun kinderen geen groenten lusten. Soepen helpen u en uw gezin bijna “on the fly” meer groenten te eten, en de groentesmaak is ook minder merkbaar in een romige soep. Soepen zijn een goede manier om de tolerantie van groenten te verhogen, vooral voor kieskeurige eters.

Waarom zijn groenten zo belangrijk? Het bevat belangrijke voedingsstoffen voor jou, maar ook belangrijke voedingsstoffen voor onze huisgenoten, de darmbacteriën. Bovendien bevatten groenten hoogwaardig water, verzadigen ze ons met hun vezels en bevorderen ze ook de spijsvertering.

Gezonde soepen helpen stress te verminderen

Ten eerste kun je je soep meestal zonder problemen een half uurtje langer op het vuur laten staan. Als alle ingrediënten binnen zijn, kunt u zich richten op andere zaken en hoeft u niet meer aan het fornuis te staan.

Soepen helpen ook om stress bij het eten te verminderen, enerzijds door ontstekingsremmende ingrediënten zoals groene groenten, en anderzijds wordt een warme soep meestal langzaam gegeten en niet doorgeslikt.

Gezonde soepen ontgiften en ondersteunen gewichtsverlies

Doordat soepen de spijsvertering minder belasten (zie punt 2 hierboven), kunnen ze het lichaam ondersteunen om gifstoffen sneller uit het lichaam te transporteren. Zuivere groentesoepen en soepen zonder zuivel zijn bijzonder geschikt om te ontgiften. Soepen zijn een goede manier om ook meer groene bladgroenten in je dieet te krijgen, die goede ontgiftende effecten hebben dankzij het chlorofyl. Ik raad je echter aan om de groene bladgroenten te hakken en ze op het einde toe te voegen, en ze gewoon te laten inzakken zonder de soep opnieuw te koken. Hier op de blog vind je recepten voor soepen, zoals de detoxsoep of zelfgemaakte kippenbouillon.

Het gewichtsverlieseffect van soepen komt door langzaam te eten (een hete soep wordt gewoon niet zo snel verslonden, vooral niet als je hem met een lepel eet), omdat je je op die manier sneller en voller voelt. Je krijgt ook zoveel waardevolle voedingsvezels binnen, wat ook belangrijk is om af te vallen. Soepen zijn meestal ook goede leveranciers van basen, en het is zeker nuttig om niet te veel zuur in het lichaam te hebben bij het afvallen.

Als gewichtsverlies uw doel is, raad ik u aan om zetmeelrijke ingrediënten zoals aardappelen, rijst, pasta enzovoort uit de soep te laten. Een beetje eiwit en vet mag er zeker niet in, anders heb je niet lang een verzadigd gevoel!

gezonde soupen

Gezonde soepen versterken het immuunsysteem

Met name bottenbouillons gemaakt van kippenbotten, runderbotten of visgraten bevatten veel L-glutamine. Dit aminozuur helpt ontstekingen in de darmwand te verminderen.

Als het darmslijmvlies dicht is, werkt de afweer van ons lichaam ook beter. Lees ook het artikel over griep op onze blog, daar leer je ook veel over het immuunsysteem – voeding en de soep komt ook aan bod!

Daarnaast bevatten soepen vaak kruiden die ook ons ​​immuunsysteem versterken. Dus als je ziek bent, moet je zeker terugvallen op de beproefde soep!

Tijd dus om vaker soep te eten. Veel recepten kun je op deze site vinden.

Deel dit artikel